Om mig


 

Jag, Berta Guerra Aredal är en konstnär som är verksam i Stockholm. Mitt konstnärskap har jag dedikerat åt att avbilda kvinnokroppen. Min glädje och mitt intresse för kroki har öppnat mitt sinne och har tillåtit mig att upptäcka sambandet mellan teckning och kroppen. Genom färger, grafiska metoder och olika tekniker försöker jag skildra människokroppen. Hittills har jag arbetat i drygt 33 år med observation, övande, studier och praktik för att utveckla mitt konstnärskap. Det har i sin tur format mina tankar för den skrivelse som jag började 1998 som heter Kultur för livet.

År 2012 blev jag utvald av den spanska institutionen Instituto Cervantes i Sverige att ge en av mina tavlor som utmärkelse till Peter Landelius, författare och ambassadör bosatt i Latinamerika. Landelius fick denna utmärkelse för sitt främjande av den iberoamerikanska kulturen i Sverige. Klicka här för att komma till en artikel i SVD där Landelius berättar om författarna som format Latinamerika.

Under de senaste åren har jag tagit till mig olika grafiska historiska tekniker med betoning på stentryck(litografi), reduktionsmetoden, ”förlorade formen” inom träsnitt samt flätteknik. Min grafiska konst skapar jag direkt på matrisen och därefter lägger på färger efter behov och själva tryckningen av grafik gör jag egenhändigt.

Kroppen har varit mitt konstprojekt och genomsyrar hela min konstverksamhet och min livsstil. Tack vare mina egna kroppsutmaningar har jag fått erfarenheter, tålamod, omtänksamhet och nya sätt att tänka över vår kropp och vårt sätt att leva!

Mitt CV:

CV Berta Guerra Aredal