Färg i Litografi

Torso Olmeca, Berta Guerra Aredal

Torso Olmeca, Berta Guerra Aredal

Att trycka färg

Torso Olmeca, 8 ex

Man börjar med att välja stenen och sedan slipa och kornera denna. Man bestämmer kvaliteten på papper, kollar pressen och rivaren. Bilden prepareras med hurtz, talk och etsas fast med en blandning av gummi arabicum + antal droppar av salpetersyra beroende på bildens valörer.

En etsning börjar alltid från den ljusaste gråtonen till den svartaste tonen i bilden. Sedan tvättas bilden bort från stenen och valsas noga med pennfärg. Pennfärg är viktigt för bildens hållbarhet speciellt om stenen trycks många gånger.

Stenen provtrycks.

Att trycka färg kräver att man har en exakt passning, passmärkena gör det möjligt att sätta färg på samma ställe varje gång man trycker en ny färg. På det sättet kan man trycka flera antal färger på bilden. Är konstnären skicklig att lägga färger kan hen spara arbete, tid och reducera produktionsbudgeten.

Det brukar vara en sten eller plåt för varje färg. Varje verkstad har sin arbetsrutin.